måndag, januari 05, 2009

Avokado

Jag älskar avokado. Äter det dock inte lite ofta som gärna och kanske är det tur? Jag åt avokado nu i kväll och fick sen galet ont i magen... När jag började fundera insåg jag att jag ätit avokado samma dag som jag har fått ont på det sättet flera ggr. Hmmm... Googlade på det och fick fram att det tydligen är ovanligt att vara allergisk mot avokado MEN att det är vanligt som en korsreaktion (vad det nu är) om man är allergisk mot latex. Det vet jag inte om jag är, men jag vet att när jag jobbat i vården har jag föredragit att använda vinylhandskar före latex då jag blev så torr om händerna... hm... Jag ska studera frågan ytterligare...

66 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Heleneli.
Jag läste nyss ett inlägg från dig om Avokado som du skrev 2009, -jag sökte på "avokado magont"och kom in på din sida. Det skulle kunna va jag som skrev det inlägget. Jag märkte ett samband mellan magont och avokado och gick till och med till min läkare för att försöka hitta felet men han han verka inte tro på något samband och proverna fanns det inget fel på heller. Igår var jag i Göteborg och dansade och skulle beställa sushi, jag glömde bort de där me avokadon i och med att läkaren inte verka tro att det mag-onda hade något samband med avokado, så jo jag beställde sushi med bl.a avokado bitar och gissa vad som hände -ca 2 timmar satt jag där me magont och förstod att jag faktiskt oavsett vad en läkare säger, inte tåler avokado!!! Men varför undrar jag? Har du kommit på något svar till de? Skulle va jätte tacksam för svar. mvh Sara Lundqvist. mai: Sara Lundqvist100@live.se

Noomi sa...

Även jag googlade just på avokado+allergisk och kom in hit, känner verkligen igen mig!!
Direkt jag ätit avokado sticker det i magen och jag får verkligen jätteont! Trodde först det var en slump men har märkt att det hänt flera gånger nu...
Jättesynd för jag älskar verkligen avokado!

Anonym sa...

Hej!
Även jag googlade "avokado och magont" och hamnade här...Åt avokado igår och efteråt svullnade magen något enormt och jag mådde jätteilla. Försökte sova men mådde så illa att jag blev svimfärdig. Sedan kräktes jag jättemycket. Obehagligt!
Har inte ätit avokado på några år för sist jag åt fick jag jätteont i magen. Nu kommer jag aldrig mer titta åt en avokado kan jag lova!
Jag har hört att avokado är svårsmält och har man känslig mage så får man ont.

Anette À sa...

Jag känner också igen mig. Nu e det andra gången, sååå magont, illamående och det tar ett dygn innan det lägger sig. Usch, usch...vad beror det på???

Mia sa...

Oj, jag sökte också på magont och avokado och kom hit. Har nu på kort tid fått ont i magen 3 ggr i samband med att jag ätit avokado och papaya.. tror att avokadon är felet även om jag förr inte haft nå problem med det. Mystiskt. Så sitter här med spänd och ond mage som jag första gången trodde berodde på att jag ätit för mkt...

Hanna Li sa...

Här är ytterligare en som får galet ont i mage i flera timmar ifall jag äter avokado. Magen svullnar och ingenting jag provat hjälper. Hm, vad kan detta vara egentligen??

Sofia sa...

Även jag, som så många andra verkar det som, har googlat "avokado allergi". Har aldrig haft några problem med att äta just avokado, tills för ca ett år sedan.. Har insett att det är något jag verkligen borde hålla mig borta från.. Sitter i skrivande stund med värkande mage fast jag bara åt 1/6 avokado till middagen... Synd, det är så gott och nyttigt!

Anonym sa...

hmmm...jag har inte heller reagerat på avokado förut och har alltid ÄLSKAT det! Men kommer nog aldrig mer vilja äta det efter idag :-( Kände lite motvilja när jag började äta och det började direkt att "strama" bak i kinderna. Åt bara lite men kunde inte hålla mig från att spy en timme senare, magen svällde och jag mår fortfarande illa. Tänker jag på avokado mår jag också illa. Konstig ökning av folk som reagerar på avokado....beror på frukten eller kanske de har något när de odlar...????

Anonym sa...

Hei fra Norge. mage som jeg var gravid og vondt. google jeg også.

Anonym sa...

Hei fra Norge. mage som jeg var gravid og vondt. google jeg også.

Anonym sa...

Hei fra Norge. mage som jeg var gravid og vondt. google jeg også.

Anonym sa...

Hei fra Norge. mage som jeg var gravid og vondt. google jeg også.

Camilla sa...

Ja, och här är en till. Märkte av detta redan i slutet på 90-talet och har råkat äta det ett par gånger sedan dess. Det var nog första gången jag reagerade på något i kosten. Har även märkt att jag kunde få liknande dock mycket mildare symtom om jag åt något gräddrikt eller smörrikt, t.ex. semla med grädde eller vräkte i mig smörkakor. Så kan det vara fettet och att levern inte funkar som den ska. Även jag har träffat läkare som inget vet - ganska vanligt dock.
Vore bra om vi fick veta vad det är.

ida sa...

jag googlade också avocado och ont i magen. jag får jätteont i magen och ibland diarré dom få gånger i mitt liv jag ätit avocado (förstod efter tredje gången att det var avocado jag reagerade på). är inte allergisk mot latex vad jag vet, men det är ju möjligt.

Løvemunn sa...

Hej,

jag är också allergisk mot avokado. Det började på 1980-talet, jag fick magont och kräktes varje gång jag åt det. Det tog dock tid innan jag kopplade, eftersom avokado känns som en "mild" och framförallt hälsosam frukt. Nu kann jag inte ens äta dom små bitarna i makirullar utan att få magont.

Anonym sa...

Hej ! ha samma symtom som er andra, en stund efter att jag äter avokado så är det bara att gå och försöka spy annars känns det som om magen brinner upp och sen svullnar magen upp och det ser ut som im jag är gravid i 8 månaden. Allmänt ur funktion i flera timmar.

Anonym sa...

Samma här!
Innan kunde jag äta avokado 1 gång/dag. Sen åt jag inte det på ett tag. För att sedan ha det i tacos en kväll. Fick fruktansvärda magsmärtor och uppkördhet och illamående. Några dagar senare åt jag en hamburgare på lunchen, fick gå hem från jobbet då jag inte ens kunde sitta upp av smärtorna. Misstänkte då rödlök då jag haft det i både tacosen, och så var det i min hamburgare. Så jag slutade äta rödlök. Men igår så åt jag en avokado, för att sedan bli liggandes i fosterställning med magsmärtor och illamående. Kämppade mot att slippa att spy. Men när jag låg sådär så la jag ihop 1+1...det var inte rödlöken som jag reagerat på utan avokadon. Jag hade avokado i tacosen den kvällen, hamburagren jag åt hade avokado i sig och denna kvällen åt jag just avokado. Har ingen latexallergi heller som jag vet. Det är tråkigt att något som är så nyttigt och gott ska göra en så illa. :/ Men nu ska jag iallafall prova att äta lite rödlök, som kan ha varit oskyldig hela tiden. :) Bra med sånna här trådar.

Anonym sa...

Har även jag samma symptom som ni beskriver. Har inte varit hos läkare men har mötts av skepsis från vänner inom vården :)
Jag hittade en sida på nätet gällande Biogena aminer. Kanske något att googla på? Mari

Anonym sa...

Här är en till dom får ont i magen, kräks och får diarré av avokado. Googlade avokado och allergi och hamnade här. Skönt att läsa att man inte är ensam!
Kräktes efter att ha ätit tacos och trodde först det berodde på köttfärsen. Sen hände det igen efter att ha ätit kycklingsallad med avokado i. Började misstänka att det berodde på avokado och när det hänt ytterligare en gång kände jag mig säker.
Ingen mer avokado för mig!

Anonym sa...

en till som googlat på avokado + allergi.. men jag får inte ont i magen av avokado utan jag får något som jag aldrig hört någon annan säga och det gör mig galen, vad är felet? Det blir liksom fuktigt/rinner vatten i tinningarna så fort jag äter avokado!!! när jag känner med handen känns det inte blött men det känns i mig som om det rann ut massa vatten... jättesvårt att förklara, men känslan kommer VARJE GÅNG jag äter avokado... vad kan det vara? :O samma som er fast det sätter sig i tinningarn? inte alls ont i magen eller så, jättekonstigt... måste va ensam i världen om det :O

Anonym sa...

Men fy fasen! Har även jag motvilligt klivit in i avokadoklubben. Åt en hel avokado utan något till och började snabbt må pyton. Har krupit runt i lägenheten eller hängt över toastolen ett par timmar nu. Det värsta börjar lägga sig. Har alltid gillat avokado och har aldrig varit överkänslig/allergisk mot något vad jag vet! Har någon fått någon förklaring...såg att bananer kan ge liknande fast lindrigare symptom

Anonym sa...

Hej!

Jag har heller aldrig haft problem med avocado förut, det började i våras och tog ett tag tills jag började koppla att det var avocadon som var boven, men jag får inte ont i magen utan i magmunnen (sitter precis mellan brösten typ) och det är en molande värk som håller i sig ca 2 timmar! Nu har jag inte ätit det sen dess men provade idag för tänkte försöka bli nyttig och hoppades på att det bara var en grej just då i våras eftersom jag var så stressad psykiskt då, men tyvärr fick jag ont igen:( Då blir d ju svårt att va nyttig eftersom avocadon är den godaste ingrediensen i sallader:( Några tips eller fler som får ont just där?

Anonym sa...

Kan väl bara sälla mig till er andra som googlat. Har idag ätit avocado efter att ha låtit bli ett par veckor efter att två dagar i följd ha fått stickningar i magen och mått jätteilla. Och nu sitter jag här igen och har stick i magen och mår illa....

Anonym sa...

Jag åt avokade precis och känner illamående o stick i magen. Varje gång jag äter avokado drabbas jag av samma symtom. Ja fortsätter ändå äta avokado i hopp om artär jag kanske inbillar mig. Har aldrig haft detta problem förr det började typ 1 år se

Nathalie sa...

Kom också hit efter att ha googlat angående avokadon. Åt en avokado-sushi och känner mig kräksjuk fem timmar efteråt. Hela svalget känns inflammerat. Fruktansvärt irriterande. Det både gott och nyttigt, men aldrig. Jag säger bara det. Aldrig kommer jag äta ens en bit avokado igen.

Det är ju inte riktigt klokt att man ska behöva känna sig såpas dålig av lite avokado!

Anonym sa...

Samma sak här!

Har aldrig haft problem med avocado innan, men började märka av ett svagt illamående när jag åt knäckemackor med keso och avocado. Detta ledde till att jag började förknippa keso med illamående. Men tänkte inte mycket på det. Sedan en kväll gjorde vi avocadohalvor med fyllning hemma, efter det mådde jag så dåligt! Trodde att jag blivit magsjuk. Hela kvällen mådde jag dåligt men nästa dag var det borta så började fatta att det var avocadon.

Nu har jag undvikit det i flera år, men jag kan äta det i små mängder utan att känna av något. Tex en liten bit i sushi. Jag undrar så vad detta beror på, har också läst att det kan vara korsallergi mot latex men det är jag inte allergisk mot. Däremot är jag gräspollenallergiker.

Önskar man typ kunde bota detta, älskar ju avocado!

Anonym sa...

De va som fan. Samma problem, bränna i magen och kräktes. Jävla avokado!

Isa-Isa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Isa-Isa sa...

Här är en till som är överkänslig mot avokado, får nåt så sinnessjukt ont i magen. Känns som den sakteliga ska sprängas...har testat några gånger nu och vet nu att avokado kan jag aldrig äta igen :-(

Anonym sa...

Haha, ont i magen som in i skogen jag å av avokado, dock har jag en tarmsjukdom på sidan. Bananer är värst, där fick jag veta att bananens fibrer har en tendens att som karborreband fästa sig i tarmfickor eller tidigare skadade ställen, vilket gör att tarmen som är det första organet som bildas med hjärnan när vi är någon vecka gammal. De är verkligen bröder tarmen och hjärnan. Jag skulle tro att det är fibrerna i avocadon som är mycket svårsmälta och skadar tarmen pga just det. Man ska alltid dricka mycket och äta något till sånnahär tunga fibrer... Jag tål inte rotfrukter eller banan samt avocado och de har snarlika jobbiga fibrer... :\

Anonym sa...

Oj, det var många med samma besvär. Jag har de senaste tre gångerna jag ätit avokado fått riktigt ont i magen. Nu är det ca 8 timmar sedan och jag är fortfarande inte bra. Jag fick förslag från jobbarkompisar om att det kan bero på gallan men jag vet inte.

Anonym sa...

Är det någon som fått något tips på vad detta är? Har hänt mig 3 ggr de senaste 6 månaderna. De gångerna har jag ätit avocado. Är en speciell krampkänsla i magen och ligger dubbelvikt och vill kräkad. Var upp på akuten första gången för jag trodde tarmarna skulle sprängas och visste inte vad som hände. Jag äter LCHFkost och så länge haj låret bli avocado är det inga problem. Ikväll skulle jag testa igen, åt en msk avocado till annan mat och en timme senare känns det som magen ska spricka...

Anonym sa...

Gpoglade spm alla er andra på ond mage pch avokado. Igår kväll åt jag en hel avokado, mums! Nån timma senare hade jag så ont i magen att jag trodde jag skulle gå av, hela natten har varit hemsk!!. Att det var så vanligt att man reagerar mot avokado hade jag ingen aning om. Vi äter tacos nästan varje helg, med guacomole (stavning) och jag brukar ta mkt av det, men har aldrig tidigare reagerat ens. Jag tänker ALDRIG igen äta avokado, fy bubblan vilken smärta!!!!

Anonym sa...

Har samma erfarenheter som ni andra. Tål inte ens lite avocado. Jag blir jättesjuk högt uppe i magen under bröstet i många timmar.
Jag var igår på ultraundersökning av magen, men jag har inget fel på gallan, gallgångarna, levern och njurarna...
Jag har börjat misstänka att jag reagerar nästan likadant på kokta ägg. Smärtan efteråt är inte lika intensiv, men mera molande och under längre tid.
Däremot verkar jag nog kunna äta ägg som är blandat i maträtter eller bakverk.
Reagerar ni andra på kokta ägg också?

Anonym sa...

Avokado innehåller sorbitol och bör därför inte ätas av de som har känsliga magar (IBS) enligt FODMAPS.

FODMAPs står för Fermenterbara Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (eng Polyols). Hos personer med IBS är FODMAPs dåligt absorberade och snabbjästa vilket leder till uppblåsthet, gaser, smärta, buller och diarré eller förstoppning. Dessa är också det vanligaste symtomen vid IBS. Studier visar att ca 80 % av personer med IBS blir bättre med FODMAPs-behandling. De flesta upplever symtomförbättring inom några dagar.

FODMAPS delas in i fyra kategorier:

FRUKTOS – Fruktsocker som finns i bl a frukter, grönsaker och honung
LAKTOS – Mjölksocker som finns i mejeriprodukter
OLIGOSACKARIDER – Kostfiber t ex inulin och fruktooligosackarider
SOCKERALKOHOLER – Sötningsmedel som slutar på –ol, t ex Xylitol och Sorbitol

//Frida

Anonym sa...

"Fy bubblan"

Sanananas sa...

Hej alla! Jag googlade också "ont i magen avokado" och hamnade här;)
Jag har i flera år, så länge jag kan minnas fått enormt ont i övre delen av magen, illamående och blir sedan helt matt av kokta ägg och avokado. Har kommit fram till att det är främst äggula men jag kan äta en kokt äggvita utan problem, dock ej två. I mat och bakverk verkar det gå bra så länge det inte är äggstanning. Detsamma gäller ananas, där räcker det med pyttelite. Rå broccoli är även det en killer. Det här är något jag aldrig kollat upp på något vis, utan bara anpassat mig efter. Tråkigt är det för jag älskar rubbet!!

//Sanna

Anonym sa...

Jag har precis samma med just avocado och kokt ägg!(Ägg går dock bra om det är tillagat på annat sätt och blandat med annat, som i paj el pannkakor eller så.)

Anonym sa...

En stor tröst att läsa dessa avokadoberättelser, jag är inte ensam med avokadohelvetet. Jag blev så dålig av avokado att jag var nära att ringa ambulans. Kallsvettig och kunde inte stå rakt. Satt på toan med kraftig diarre och en hink framför mig p g a ymniga kräkningar. Fy satan!!

Anonym sa...

Googlade också på avokado och magont...
Åt tre stekta ägg och två mosade avokados med lite citron till middag. Efter ett tag började kramperna komma i vågor och magen började mullra... har också en konstig tryckande känsla kring ögonen. .. inte i själva ögonen utan mer i skelettet runt ögonen. Någon som har upplevt något liknande?
Åt sushi till lunch och där var det en bit avokado men då hände ingenting så den mängden verkar funka för mig. Läkarna misstänker att jag har IBS så det här skulle väl en sak som tyder på att de har rätt. Men jag hoppas innerligt att det bara är avokadon jag inte tål för om jag ska behöva sluta äta ägg så vet jag inte riktigt vad jag ska göra. ..

Lena Hjelte sa...

Hej!
Underbart med internet så att man kan komma i kontakt med andra som har liknade upplevelser - det verkar ju helt sjukt att man skall bli så dålig av avocado. Jag har misstänkt det tidigare och känt aversion mot frukten, men alla talar ju om hur gott och nyttigt det är så jag köpte hem en laddning till jul. Mina barnbarn, som är väldigt allergiska, älskar nämligen avocado. När jag nu skulle frysa in de som var kvar, passade jag på att äta en halva och blev kraftigt illamående efter 15 min plus att magen bubblade kraftigt och obehagen kvarstår fortfarande efter 4 timmar.
Häromdagen åt jag dock en som hade legat halverad, utan kärna, sedan juldagen och den kände jag inte av. Kan detta ha betydelse?

Maggie sa...

Trodde nästan att det bara var jag i hela världen som kräktes o våndades efter att ha ätit avokado. Första gången var 6-8 år sedan efter ett besök på en vegetarisk resturang där jag åt en avkadorätt. Kände lite redan när jag åt den att det var lite obehagligt. På hemvägen blev jag ordentligt illamående, men lyckades undgå att kräkas. Undvek sen avokado. Kom dock på en middag med avokado som förrätt, och var artig och åt lite . Efter ca 20 min fick jag bråttom ut för att spy. Aldrig mera avokado . Men nu hade det gått några år till när jag igår åt en halv eko avokado, i tron att det nog skulle gå bra. Den smakade ju gott! Det får bli sista avokadon för min del. Illamåendet smög sig på och jag mådde pyton tills jag efter en timme kräktes ordentligt. Nu vet jag, och kommer aldrig mer art frestas av en avokado ! Synd på så n fin frukt! Undrar så vad det är i avokadon vi inte tål. Mig veterligt är jag inte allergisk för något annat födoämne eller medicin

Jennie sa...

Det bekräftar vad jag misstänkte. En kollega tipsade om att det kan vara avocado som orsakar mina magsmärtor. Tydligen är det något med gallan. Får kramp i magen, kallavettig och yrslig! Synd då avocado är så gott!!! ��

Emelie sa...

Hej!

Det är andra gången jag fått ont i magen nu efter att ha ätit avokado men jag har alltid ätit det med skagenröra och det har gått bra hela mitt liv! Sist trodde jag det var fel på skagenröran och slängde denna. Jag är laktosintolerant och trodde det var något med röran som gjorde att min mage svällde upp, men laktostablett hjälpte inte och magontet satt i i minst två timmar. Skagenröran är för övrigt oljebaserad så jag kan omöjligt reagera på den. Tur att jag googlade och hamnade här hos folk som vet hur det känns!

Anonym sa...

Japp! Nu är det testat och analyserat: nämligen att jag här väldigt allergisk mot avokado som kan räknas som gift för mig!! Tack min fantastiska husläkare som skickade mig till en allergispecialist. Puss!!

Anonym sa...

Haha, likt många före mig googlade jag också och kom hit :)
Jag får inte ont dock utan blir bara gasig. Även om det är väldigt mycket. Nån dag när det var som värst gick jag på toa ett par gånger enbart för att fisa.
Gillar avokado och kommer fortsätta att äta det på sushi och till tacos. Men kommer nog aldrig äta en hel avokado igen, eller en halv för den delen.

Anonym sa...

Hej!! Även också jag får ont av avocado när jag äter den!!! Jag googlade och kom också in hit!!! Jag har alltid haft svårt att svälja kärnan utan att skära upp den först men den kommer nästan alltid ut i samma skick som när jag åt den(vilket gör ont!). Finns det någon kräm eller liknande man kan smörja med? Jag älskar verkligen avocado och äter det nästan varje dag så är desperat efter lösning!

//bekymrad avocoadoälskare

bluegreengrey77 sa...

Samma här! Ont högt upp i magen i några timmar, även för mkt små mängder. Reagerar även på Banan ibland, Ägg om jag äter mkt, och fikon! exakt samma smärta högt upp under höger revbensbåge. Jag tänker Gallan men ingen läkare har vetat vad det är. Men här är det ju uppenbart att det är något knas. Jag kallar mig allergisk iaf. inget att utreda tänker jag. Jag ger helt enkelt sjutton i det. Men så tråkigt när jag älskar allt av det jag reagerar på.
Har inga kända Björkpollenallergier eller Latex.

Anonym sa...

Tack internet!
Har sedan många år vetat att så fort jag äter bara en liten mängd avokado så är det fosterställning sedan kräkas och diarré som gäller tills allt är ute ur kroppen. Skönt på ett sätt att så många fler verkar reagera likadant men det gör ju inte att nyfikenheten stillas; VAD är det med avokado som gör att man mår så dåligt?!

Anonym sa...

Hej alla! Googlade precis som de flesta andra och hamnade här!
Har pollenallergi (typ det mesta) och haft kraftiga besvär efter jag ätit avokado, som typ kraftiga magkramper och kraftigt illamående, uppkörd i magen. Har så ont att jag inte vill röra mig, eller att nån rör mig! Sitter helst dubbelvikt i soffan eller i fosterställning i sängen. Problemen inträffar ca 15-20 min efter jag ätit och det håller i sig i flera timmar, ca 6-8 timmar, kraftig magont, illamående, upprördhet...inte så kul! För ett par veckor sedan kunde jag äta avokado utan att må så himla dåligt, men nu är det kört! Kan ju bero på när pollensäsongen sätter igång (för de som är pollenallergiker). Synd att man ska må så dåligt av något som ska vara bra för kroppen! Skönt att höra att fler har samma symptom, man är inte ensam!
Var rädda om er!
Mvh Cissi

Lotta sa...

Samma här! Jag googlade och hittade den här sidan. Jag har i flera år fått ont i magen när jag har ätit avokado. Det tog ett tag innan jag insåg sambandet. Idag tänkte jag att jag skulle prova igen, det är ju så gott. Men nej, det gick inte.. Smärtan i magmunnen kommer efter ca 20 minuter. Magen blir uppsvälld och jag blir illamående. Jag har frågat läkare om detta, men det är ingen som har hört talas om det. Konstigt! Det gör jätteont, en svidande känsla. Jag har provat med medicin mot halsbränna och sura uppstötningar. Druckit 1 tsk bikarbonat utblandat i ett glas vatten. Kanske, kanske ..att det känns något bättre. Men man skulle vilja veta vad det beror på... Nu lär det dröja innan jag provar avokado igen! Hua!

Lotta sa...

Jag glömde tillägga att jag även kan få ont på samma sätt om jag äter mycket rå blomkål eller rå broccoli. Jag kan även reagera på vitkål.

Ankan sa...

Jag får också ont i magen av avokado! Åt pyttelite igår till middagen - och efter ett par timmar magont så in i bomben...! Mår inte illa men får väldigt ont och det känns obehagligt. Tål allt annat ätbart men har däremot björkpollen - vilket tydligen ska ha något samband (korsallergiker). Tålde avokado som barn, men nu går det åt pipsvängen.

concrete kid sa...

Underligt hur det kan bli. Under flera år åt jag avokado i samband med frukosten och hade aldrig några problem. Gjorde några månaders uppehåll (ingenting medvetet, det råkade bara bli så) men började därefter att äta igen. En dag började det svida rejält i magen, den svullnade upp och jag fick fruktansvärda gaser. Insåg till en början inte vad det berodde på så jag körde med uteslutningsmetoden. Döm om min förvåning när det bortom allt tvivel visade sig att avokadon var boven! Min järnmage (vanligtvis) tål m.a.o inte avokado. Det som är så gott och framför allt väldigt nyttigt. Nåja, det finns betydligt värre saker man kan råka ut för men det kan ändå vara bra att vara medveten om detta.

Anonym sa...

Måste kommentera, samma fenomen hos mig! Har ni andra märkt skillnad på vanlig och "ätmogen" avokado, som de behandlat på nåt sätt så den ska va mogen att ätas direkt? Jag tror det är något i den processen? För ibland kan jag äta en hel avokado, men är den "färgig mognad" i affären så får jag grymt ont i magen...

Märit sa...

Halloj. Samma reaktion på avokado som er andra. Får även liknande reaktion på ägg fast inte lika kraftigt. Är jag ensam om det eller något ni känner igen?

Anonym sa...

Hej! Skönt att höra/läsa att man inte är ensam om detta. I min familj har det alltid varit en skam att inte gilla avokado och sen jag var barn har jag inte gillat avokado men jag har alltid trott att jag bara inte gillade avokado men nu som vuxen har jag ätit avokado rätter där smaken inte känns men samma känsla och smärta kommer varje gång och jag tror på allvar att jag kommer att dö av smärta varje gång det händer så jag undviker avokado nu helt. Oavsett hur den är tillagad. Trodde förut jag var ensam om det men skönt att veta att det finns fler.

//Dotter till avokado älskande latinoamerikaner

Anonym sa...

Äntligen fått bekräftat att det är avokadon som ger fruktansvärda smärtor i övre magen, magmunnen. Jag har fått denna brinnande, svidande, ihärdiga, molande smärtan på samma ställe, flera gånger. Även när jag inte ätit avokado. Men vad jag nu är säker på är ATT jag får den av avokado. Väldigt likt en stark magkattar. Kanske rent av är en magkattar som blossar upp av avokadon. Vad som då funkar eller iallafall reducerar tiden för smärtan är läkemedlet esomeprazol. Jag testade den både igår kväll och idag när jag efter att ha ätit avokado fått ont. Sen såg jag i en kommentar här ovan om det eventuellt är skillnad på ätmogen avokado eller andra som får mogna hemma. Jag tror det, för jag får inte alltid ont av avokado men definitivt när jag ätit den ätmogna sorten från ICA.

Anonym sa...

Idag åt jag ätmogen avokado från Ica. Inte långt efter svullnade magen upp och jag fick väldigt ont i tarmen, kolik. Det var så tydligt att det berodde på avokado.

Unknown sa...

Jag är också fått problem med avokado. Nu har jag tarmfickor så jag tror avokadon retar dem.

Ulrika sa...

Hamnade också här genom google ;-) Jag har haft detta fenomen i flera år, min syster har samma. Minsta gnutta, tex i sushi så är det kört. Känns inte som lite vanlig magont utan som att man är förgiftad typ...Kräks och gör sjukt ont! Skulle vara intressant att veta vilket ämne man reagerar på. Är pollenallergisk men det är inte min syster. Hon har fått samma reaktion av broccoli. SKUMT men skönt att hitta alla er andra. Jag älskade verkligen avocado innan men nu håller jag mig undan!!!

John sa...

Min fru skrev här i april 2012...
Och jag kan bara konstatera nu, 6,5 år senare kvarstår hennes problem. Rejält magknip som varar i ca 4 timmar. Camilla använder sin spikmatta (Shakti) och det lindrar!
Om det nu är en jäsprocess som sätter igång är det antagligen bakteriefloran i tarmen som är nedsatt. Vilket vara boven i dramat för de flesta sjukdomstillstånd om man läser senaste forskningen.
Läs kirurgen Stig Bengmarks bok och artiklar och förändra livet!

Anonym sa...

Jag har också fått liknande problem med avokado, dock inte lika stora problem. Får oftast magknip i någon timme efter att jag ätit en hel avokado. Avokado i sushi eller tacos blir jag bara lite illamående av. Men jag mår betydligt sämre av kokt ägg.

Unknown sa...

Hej,
Eftersom folk fortfarande kommenterar detta inlägget så skriver jag också en kommentar.
Jag lyckades paja min mage totalt med år av ätstörningar och har även jag problem med avocado. Jag har även problem med; svamp, för omogna bananer, ananas, äpple och ibland broccoli.
OM jag får i mig något av detta så har jag dock ett knep (vilket jag helt har upptäckt själv). Jag får som ni andra otroliga smärtor i magmun och nedanför revbenen. Men jag dricker nyponsoppa (pulverblandad) och får lindring av detta. Kanske inte jättenyttigt, men det lindrar snabbare än att låta bli. Jag har varit på akuten många gånger för mina magsmärtor, så jag tycker att det är ett bra alternativ.
Så prova om ni råkar få i er avokado. Jag brukar dricka ca 4 dl och det är som att det neutraliserar eller lägger sig som en hinna i magen.

Elin

Anonym sa...

Hej!skönt att så många andra upplever detta så jag inte är ensam om det. Andragången det händer nu. Första gången åt jag pyttelite avokado i tacosen gick 1 h ficl världens illamående kräktes. Imorse gjorde ja en smoothie på en färsk avokado. Nu 2 h senarw känns det som att magen kommer brinna upp. Illamående haft diarré 2 gånger. Jag har ätit avokado innan vet inte varför det blivit såhär men en sak är säker ska aldrig mer äta avokado.

Jan sa...

Åt en avokado igår och idag känns hela kroppen sjuk. Yrsel frusen och illamående. Tror att man ska nollställa magen och äta samma kost i en vecka